Det var ett nytt klubbmöte i Buratinoteatern, där jag, som ny ordförande, höll i mötet. Det berättades om nyheten i SM i trolleri (6-8 mars) att ”Amazing” Jonathans show är inställd och istället tar Sylvester ”the Jester” hans plats. Amazing Jonathan är sjuk på grund av dåligt hjärta och har tvingats amputera delar av sina tår, han är på bättringsväg. Feel better Jonathan.
Jag började sorgsamt med att nämna att vår allas Leonard ”Spock” Nimoy, känd från Star Trek avled i fredags 27/2. Star Trek har inspirerat teknologin och dess utveckling som i sin tur utvecklar magin, men det är inte därför jag pratar om Leonard Nimoy. Leonard spelade förutom den logiska mannen i Star Trek även i ett avsnitt av Columbo. Men varför
nämner jag Nimoy, jo, han spelade trollkarl i ett avsnitt av ”Mission Impossible” från 1970 som heter ”The Falcon”. Säsong 4 episod 14. Avsnittet är i tre delar. Han utför inga trick vad jag kunde se, men jag tyckte det var intressant att nämna. En ytterligare anledning till att nämna Nimoy är den från Star Trek välbekanta hälsningen ”Live Long and Prosper”. I denna hälsning lyfter Spock upp sin högerhand och formar fingrarna som ett ”V” med pek och långfingret ihop och ring och lillfingret ihop. Eftersom jag är en nörd kom jag osökt att tänka på
Patrick Lehnens tävlingsbidrag i FISM 2012 när han gör sin otroliga ”classic palm” med handen i en liknande position som Spock.
[youtube id=”-WAPswmJZOU” align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”600″]
Vi kan ju fortsätta denna leken och nämna att i ”Mission Impossible” från 1996 visar Tom Cruise ett trick med en skiva som försvinner. Tricket heter ”Gecko”, kolla upp det.
Efter denna introduktion visades några akter som GMK har att bidra med i SM. Först ut var en repris (hehe, rep) av Christer ”Christabuu” Jönssons akt. Alf Mouwitz visade sin akt i kategorin barntrolleri, därefter Felix Fallkvist med sin modifierade kortrutin.
Näste man var Alexander Siemers, som var mycket fint klädd. Jonathan ”Jonis Mancini” (uttalas Mack-ini) Larsson visade en fin rutin med bollar. Nästa tävlande var Caroline Ravn, elegant som vanligt. Efter hennes introllning förra året så kommer jag för alltid att förknippa henne med smågrisar.
Efter drygt en timmes trollande kände jag att det var dags med lite mer energi i form av fika. Impromptu ställdes det fram bord och stolar i salongen och det åts baguetter.
Ett magiskt möte utan Dusenberg är inget riktigt möte, så jag bjöd upp Dusenberg att visa ett litet pokerexperiment med stora kort. Eftersom det var väldigt stora kort så hade han ingen chans att palmera korten som han ju är så känd för att göra (skojar, han palmerar aldrig).
En fartfylld Gaston introducerade sig själv med min mikrofon så högtalarna nästan sprack. Först ut var Gastons fina ringrutin med hjälp av några nervösa publikmedlemmar.
Det blev sedan en mentalistrutin, eftersom vi alla vet att Gaston är mental… på ett bra sätt alltså. Deltagarna slöt ögonen, men det blev ingen sömn för gästerna när Gaston väl började rota i deras inre tankar.
Sedan hade vi ett seminarie med Leif Densloe som pratade om kortlekar, deras ursprung, olika indextyper och ytbehandlingar samt preparerade kort. Som exempel på preparering nämdes ”roughing spray” och ”fanningpowder”. Det är en hel vetenskap det där.
Utöver detta visades Bicyclekort, Killekort (uttalas shille), Bee och Tally Ho. Han tipsade om Svenska tillverkare som Öbergs och Offason. Man kan även låta göra sin egna design på spelkort, då kan man kontakta Offason.
Själv hakade jag på och berättade om mina kortlekar som jag införskaffat nyligen. En Bww kortlek, som är en kopia av Bee, som man inte skall köpa. Det visades även upp ”Bee squeezers 216” som designats efter de kort som med Erdnases i ”Expert at the card table” använde. Läs mer >>.
Jag gillar speciellt idén med leken som beskriver korten i kod. Korten som tillverkats av Varianto:25 som heter code:deck visar alltså för varje kortsvit vad det är för kort i olika språk som Java, Python, C# etc. Eftersom jag är programmerare är detta väldigt skojigt, jag, Alexander och kanske Charlie Caper nog de enda som tycker detta är skoj. Tyvärr
har inte korten linnetryck eller är plastade, så möjligheten att göra en fjäder är ytterst begränsad. De säger på sin hemsida att de kommer att skaffa bättre pappersmaterial med inplastning vid ett senare tillfälle, jag håller med.
Värt att nämna för den intresserade är att man även kan tillverka sina egna specialkort. Leif förevisade den teknik som Tim Star arbetat fram som han kallar ”Card Peeling by Star”.
Jag fortsatte att berätta lite om enhandskuperingar, eftersom jag så galant vann tävlingen i början av Februari så tyckte jag det passade. Mitt ”rekord” är 54 (förbättrat sedan sist till 60) men det är ingenting mot Kamal Aslam i Indien som klarar 87 kuperingar per minut. Detta
rekordet sattes den 24/7 2014. Jag hade spelat in hans rekord och visade det med surfplattan i slowmotion, så publiken kunde se alla delar i kuperingen. Nu har ni sett hur man skall göra, nu är det bara att öva. Rekordet finns att beskåda på recordsetter.com.
Publiken ville ha mer Dusenberg, så han intog scenen på nytt och underhöll som vanligt, trots att det sjätte sinnet började bli trött. Näste man var Samuel som testade en idé med sten sax och påse som gick vägen. Inga trollkarlar blev skadade i experimentet.
Officiellt var mötet slut, men det minglades som vanligt och vi i GMK önskar lycka till i tävlingarna i SM. Kamma hem många priser.
Tack för kaffet.
Mingel
Text och Foto: Matz Johansson Bergström
Alla bilder tagna av Anders Ripa nedan på Flickr: