Att skapa en show
Man tager vad man haver…
Ett citat som felaktigt tillskrivs Cajsa Warg men som stämmer bra in på detta möte. Oktobermötet 2024 var tänkt att ha Mark Shortland som föreläsare men när Mark informerade att han blivit dubbelbokad så fick vi snabbt tänka om och tog just vad vi hade med våra blixtinkallade reservföreläsare Ason Bson Cson och Farbror Pjöxa istället, och det blev grymt bra det med.
Mötet började dock med med att Joakim Keskinen, Lukas Hagby och Alvin Hodzic fick komma upp på scen och applåderas för sina framgångar under SM.
– Joakim Keskinen tävlade i klassen komisk magi och kom hem med en hedervärd andra plats.
– Lukas tävlade i kortmagi och vann seniorklassen samt Grand prix.
– Alvin tävlade också i kortmagi och blev svensk juniormästare samt 3a i seniorklassen.
(Om ni inte var med på mötet så ta nu chansen och ge dem en egen applåd i efterhand. 🙂 )
Sen började mötet med titeln ”Att skapa en show” där Martin gav oss alla tips som behövs för att skapa en trollerishow med viss input från Jonas emellanåt.
Både Ason Bson Cson och Farbror Pjöxa riktar sig mot barntrolleri men detta är lika fungerande om man skall trolla för vuxna.
Istället för att fråga ”Vad vill publiken se?” där du bara kan gissa dig till svaret så fråga dig själv ”Vad vill jag göra?” och ta reda på det svaret. Så länge du gör vad du vill så blir det roligare för dig och detta kommer lysa igenom när du gör showen och smitta av sig på publiken.
Skapa en karaktär / en scenprofil som fungerar utifrån de trick som du känner du vill ha med. Skapa även gärna ett tema för din show där du känner att din karaktär skulle fungera bra. Vilka trix skulle denna karaktär kunna köra med?
Skriv ett manus (du väljer själv om det är nedskrivet i stolpar eller ord för ord)
Det är bra att ha koll på vad man skall säga så man känner sig trygg framme på scenen och till skillnad från hollywoods skådisar så får man sällan chans till en omtagning.
Öva, Repetera och bli självsäker så du känner dig trygg på scenen och även detta kommer smitta av sig till publiken som kommer gilla vad de ser.
När du sedan står där redo att gå ut och möta publikens jubel så vill man inte få ett svalt mottagande. Tag därför chansen att innan showen gå runt och prata med publiken, informera om vad som kommer hända på scenen. ”Vad trevligt att ni är här. Mitt namn är NN och jag skall snart ha en trollerishow på scenen.” Så publiken får en kontakt med dig.
Ju mer du säger ditt namn desto lättare kommer publiken ha att komma ihåg vem det var de såg. Var inte heller rädd för att bjuda på dig själv och få publiken att skratta med dig om det passar för din karaktär.
Första tricket måste inte vara första tricket på föreställningen, du ka ha gjort något litet innan men det är detta som sätter temat och tonen för showen. Här kan man ha något trick som publiken tror de hänger med på för att till sist förundras över hur du gjorde det.
Är det födelsedag så låt födelsedagsbarnet komma upp på scen med dig och vara delaktig i ett trick. Annars kan du välja någon annan ur publiken men det är viktigt att personen känner att de vill vara med så det inte blir ett tvång för då blir det lätt negativa känslor mot både tricket och kanske mot dig som trollkarl. Det skall vara glädje och de ska känna sig delaktiga i showen.
Visa att du faktiskt kan trolla-tricket: Att bara ha gimmicks och få saker att försvinna kan vara magiskt men ge dem något visuellt som verkligen visar dina magiska kunskaper så de ej kan betvivla dig. Det är detta trick som skall få även föräldrarna att fundera över hur du gjorde något som bör vara omöjligt.
Martin berättade att han brukar avsluta med sin buktalarakt men det är inte alla som kan buktala så här kanske du väljer något annat för att avsluta. Det är bra om det är ett trick som får dem att minnas dig lite extra för dagens publik kan vara morgondagens bokning. Tänk dock på att det inte alltid är det stora tricket som vi trollkarlar tror behövs som får bäst respons. Ett trick som vi tycker är ”löjligt” kan fortfarande vara det som publiken blir mest imponerade utav.
Efter denna föreläsning var det dags för fika som Joakim Keskinen och Luna hjälpts åt att fixa iordning innan mötet återupptogs med andra delen av kvällen.
Här fick vi se när Farbror Pjöxa använde sin bollmakarlåda och Ason Bson Cson visade sin version av Torn and restored med en karta.
Därefter var det dags för Magic Reviews där Jonas började med att demonstrera Knotting machine (295 DKK).
Denna maskin tar ett vanligt rep och när man sedan vrider på en vev så skapas knutar på repet. Det var inte mycket positivt som Pjöxa hade att säga om den men för rätt publik så kanske den ändå kan vara något.
Prime box (375 – 475 DKK beroende på storlek) var nästa grej som Jonas visade.
En tom kartonglåda som det ändå gick att plocka fram både DVD-filmer och rabattkuponger från. Denna var omtyckt och Pjöxa sade en hel del positiva ord om den.
Martin avslutade sedan Magic Review med att visa Mr Gloves (540 DKK).
Ett ganska bra resultat men med nackdelen att ögonen på Mr Gloves var dåliga så Martin hade satt dit andra ögon som var bättre.
Vi tackar Martin och Jonas för deras intressanta workshop och Magic Reviews samt Luna och Joakim som jobbade i köket för denna gång och syns igen på nästa möte den 4 november då det är auktion.