The Wychwoods maj 1965

Jack & Audrey Shaw

The Wychwoods besökte GMK i maj 1965.

Här kan du se ett signerat foto som vi har i vårt fotoalbum på klubben. Klicka på bilden för att göra den större.

Jack & Audrey Shaw "The Wychwoods"
Jack & Audrey Shaw "The Wychwoods"

En egen kennel

Svansviftande och skallande pudlar hade tagit restaurang Kronprinsens scen i besittning. Ur ett gigantiskt kortslott, som sekunden innan skakats fram ur en duk, tumlade en mindre kennel av pudlar fram. Det var det brittiska trolleriparet Jack och Audrey Shaw som gästade Malmö och Kronprinsen med sin unika akt «The Wychwoods». Pudlar trollades fram ur dukar och streamers, fyra klossar transformerades till en pudel. Ett tomt hundkoppel täcks med en duk, något börjar rycka i kopplet, ännu en busig pudel hade gjort entré. En jättetärning som placeras i en glaslåda förvandlas till en vit pudel, som i nästa ögonblick ändrar färg och blir svart.

Jack Shaw (1928-1975) hade 1963 efter två års förberedelser lanserat akten «The  Wychwoods», som han tillsammans med sin hustru och partner Audrey presenterade med stor framgång på kontinenten. Som gäster i Ed Sullivans TV- show i USA blev de något av en sensation. De strikta engelska karantänbestämmelserna blev en black om foten för paret (akten bestod av tio pudlar) och kom att begränsa deras internationella karriär.

Flera betydande engelska magiker hade varit involverade i skapandet av akten. T.ex. hade Claude Chandler bidragit  med det geniala tricket «Klossar till hund», en idé han lanserat redan 1958, då till sin dotter Claudine, Efter Jack Shaws alltför tidiga bortgång fort­satte Audrey tillsammans  med  en kvinnlig assistent någon tid, även deras dotter Jackie och svärsonen Neil presenterade akten un­der en kortare period. Rätten till namnet och akten  ägs  numera  av  den  engelske trollkonstnären och ficktjuven Mark Raff­les.

Text: Clay Adams i SMCs tidning Trollkarlen nr 178 och 179.