Jon Allen 27 september 2016

posted in: Klubbmöte, Seminarium | 0

GMK fick besök av Jon Allen som passerade Göteborg så vi passade på att planera in ett klubbmöte med seminarium på en tisdag. Buratino fylldes snabbt med intresserade medlemmar som ville ta del av hans magiska hemligheter och erfarenhet som proffs sedan 1988.

Jon Allen Seminariumselfie
Jon Allen Seminariumselfie

Jon har en mycket klar inställning till hur han vill göra magi intressant för publiken hellre än att bara visa upp en samling trick. Vi fick värdefulla tips på hur man kan tänka på att bygga en akt för mingel eller sällskap med tema där publiken får ett minne för livet av bra magi som berör. Otroligt viktigt för många trollare eftersom de flesta börjar med en trollerilåda med separata trick utan röd tråd eller en kortlek och “dra ett kort” trick som kan vara roliga för magiker men sövande tråkiga för lekmän.

 

 

Först kom det fram en flaska ur en ballong vilket är mycket märkligt. Han visade oss flera bra handgrepp som han testat fram under åren och testat i mingelsällskap. Hela kvällen innehöll mycket av Jons brittiska humor och det passade oss utmärkt i Lilla London.

Sedan visade han en förutägelse som byggde på fraktalen av en vanlig kortlek med 52. Antalet olika blandningar man kan göra med den är 8065817517 0943878571 6606368564 0376697528 9505440883 2778240000 00000000 stycken och då är det klart att vi blev förvånade hur Jon kunde veta exakt var ett kort låg.

Vi fick lära oss några mycket trevliga kortrutiner som fungerar i sällskap och som involverar de publiken och gör att de blir delaktiga och inte bara åskådare. Jons egna varianter la en helt ny dimension i hur man kan lyfta en enkel rutin till att ge ett bröllopspar ett minne för livet tillsammans med alla sina gäster. Vi hade inget bröllopspar med oss denna kväll så Jon använde de goda vännerna Hans Tönnvall och Lennart Green och det fungerade utmärkt att illustrera hur man skulle tänka vid framförandet.

Hans Tönvall, Jon Allen och Lennart Green
Hans Tönvall, Jon Allen och Lennart Green

Vi fick lära oss en trevlig forcering och hur man kunde skriva på kort för att göra magin tydligare istället för att bara använda vanliga spelkort vilket lekmän ibland kan tycka är förvirrande. Enkelt, tydligt och intressant var mantrat.

Vi fick ta en välbehövlig paus för att smälta alla idéer samt baguetter och dryck i olika form.

I andra akten visade Jon flera fina grepp för en ring på snöre och en mycket fin gummibandsrutin. Även om vi sett liknande rutiner flera gånger så hördes “wow” och applåder från de intresserade på Buratino. Alltid härligt att få lära sig något nytt om klassiker och höja magin ett snäpp till.

Jon Allen visade flera fina effekter med gummiband
Jon Allen visade flera fina effekter med gummiband

Jons visade oss även hans fina Paragon 3D. Han har bollat ideer med Wayne Dobson för att utveckla 3Sixty som är en helt genomskinlig låda med ett vikt kort i. Den stod längst fram på bordet under hela andra akten och efter att Samuel valt ett kort och skrivit sitt namn på det så försvann det mystiskt och abrakadabra så var det just det kortet som legat i lådan. Känns lite märkligt eftersom vi sett asken med kortet hela tiden innan Samuel valde det. Men nyfikna GMKare fick lära sig hemligheten att göra detta mysterium.

Jon Allen visar Paragon 3D
Jon Allen visar Paragon 3D

Efter detta intressanta seminarium fanns det en del saker att prata med Jon om så det blev eftersnack en lång stund tills vi låste dörren och åkte hem i regnet med huvudet fullt av magi.

Läs mer på Jon Allens hemsida: http://www.close-upmagician.com

 

Text och Bild: Leif Densloe