Klubbmöte 1 September 2014

posted in: Klubbmöte | 0

Efter ett kort sommaruppehåll var medlemmarna i Göteborgs Magiska Klubb på studiebesök i ”Lärandets hus” vid Chalmers Tekniska högskola. I huset finns ett bibliotek, ett vetenskapskafé (Cafe-å-lär), och även ett ”Chalmers showroom” som är under uppbyggnad.

Varför var vi där? Jo, vi besökte Per-Olof Nilssons (P-O) experimentverkstad som agerar bostad till över 300 fysikaliska experiment. Själva verkstaden, som är en inglasad del av Lärandets hus, kan liknas vid ett muséum fyllt med tankenötande experiment.

2014-09-01_Einstein

När vi kommer in till verkstaden möts vi av själva symbolen för fysik: Albert Einstein. Ja, inte Einstein själv, utan en staty föreställande Einstein gjord i harts hållandes en trave böcker. Vi möts av P-O, professor i fysik som är intresserad av trolleri. Numera titulerar han
sig som professor vid institutionen för tillämpad informationsteknologi vid Chalmers Tekniska Högskola. P-O har bland annat varit inblandad i Synkrotronlabbet ”MAX-Lab” i Lund och har forskat på materialegenskaper: varför metaller har den färg de har. Med på P-O:s meritlista ser vi även experimentverkstaden som vi befinner oss i nu. Om någon vill veta mer om
MAX-Lab och P-O:s involvering kan läsa ur Dr. Olof Hallensten disputation om synkrotronlaboratorier (Sida 169-178).

2014-09-01_Burk

När vi väl satt oss ned började P-O med att visa en effekt med en lutande läskburk och förklarade med fysik hur det gick till, Han fortsatte med en demonstration av en tändsticksask och bad en ur publiken att vända på asken genom att lyfta asken med en hand. Det första experimentet med burken var en kul grej, men nu var det pengar med i bilden. Närmare bestämt 1000 kronor. Meningen med denna lek var att uppmärksamma på vilket sätt den vuxna människan tänker. P-O menar att hjärnan blir formad av skolans sätt att lära ut och att alla tvingas att tänka på samma sätt. Man blir fast i en låda (eller tändsticksask). Det är därför roligast att visa experimenten för barn menar han. För barn, de hittar lösningar som många vuxna aldrig tänker på. Om man aldrig satts i en låda, så kan man tänka utanför denna.

Hur kommer man på idéer som är utanför denna lådan som vuxen då? Det går alldeles utmärkt, menar P-O. Det räcker med att man börjar tänka annorlunda så börjar hjärnan att omformas. Det är det fantastiska med hjärnan, att den bildar nya kopplingar och på så sätt frigör personen
från dessa ”skygglappar”.

Precis som med trolleri så är P-O:s experiment en ständig källa av överraskningar. Det är när fysiken till synes gör något oväntat som man börjar tänka: är detta trolleri? Det är ju så att trolleri, eller snarare ”Magi” varit etiketten man satt på företeelser som man inte förstått sig på. Fysikaliska experiment som man inte förstår sig på är just det som P-O brinner för och det får man ju anse att det är närbesläktat med trolleri.

Efter introduktionen fick vi en stund på oss att gå igenom några av de totalt 300 experiment han hade i sin verkstad. Jag passade på att prata med P-O om kunskap och kreativitet. Han menar att kunskap inte är nånting om man inte är kreativ med den kunskapen. Tankarna förs direkt till det Einstein brukade säga: ”Fantasi är viktigare än kunskap” vilket säger allt.

Vi fick se flera demonstrationer av P-O när vi gick runt i labbet. Bland annat visade han en maskin med en propeller som drevs av vinden. Han nämnde att Västnytt hade som 1:a Aprilskämt att sätta fast en propeller på bilar och driva fram dessa med vindkraft. P-O insåg direkt att detta inte var ett skämt utan visade att detta är möjligt och faktiskt utförs.

2014-09-01_UV

Jag hann bara se kanske tio experiment när jag plötsligt fastnade för ”Fosforescence”, den självlysande väggen. Själva experimentet går ut på att man har en lampa som man belyser väggen med. Om man sträcker fram sin hand framför lampan så håller sig skuggan
(egentligen ljuset) kvar ungefär en halv minut efter man släckt lampan. Min tanke var: vad händer om man använder UV-ljus istället? Jag har alltid med mig en UV lampa… ja, jag är en nörd. Jag riktade lampan mot väggen och insåg att jag kunde rita på väggen och få ett starkare sken än med det vanliga ljuset från lampan. Effekten var omedelbar och man ser knappt ljuset från UV-lampan, vilket är en trevlig effekt. Jag visade detta för P-O och han blev överraskad. Han sa att jag hade löst ett problem som han hade med ett experiment med en pendel som han skulle använda. Det var roligt att vara till hjälp.

2014-09-01_Rök

 

Efter detta blev det fler demonstrationer av P-O. Bland annat en mindre luftkanon med lite rök i. P-O bad sedan Kjell Sedig demonstrera med en lite större kanon med mer rök i. En plym med rök kom från den stora luftkanonen.

2014-09-01_Kyla

Trevlig reaktion från Anton Franzon, mannen i mustasch.

2014-09-01_Färg

Christer Wilén tittar på glasstav som vänder text som är tryckt i olika färg, hur?

Vi hade även en introllning bland alla experiment. Det var denna gång dags för Pierre. Han blev godkänd och är välkommen till klubben. Pierre var modig nog att ha med ett levande ljus i sin akt, trots alla vätgastuber, det var starkt.

2014-09-01_Pierre

Experiment med extrem kyla. Om någon får för sig att hälla flytande kväve på din hand, kupa den då inte. Då får du brännskador och kan förstöra handen permanent. Pierre intog scenen och trollade in.

Slutklämmen i PO’s föreläsning var att alla skulle frigöra tankebanorna genom att behålla sitt barnasinne. Det påminner mig om när Lennart Green i sin TED-föreläsning berättar att man skall använda höger hjärnhalva direkt istället för vänster, för det går snabbare. Man slipper då att ta itu med det logiska tänkandet och sunt förnuft… direkt i höger hjärnhalva, det är mycket bättre.

[youtube id=”1_oa8m5Oq00″ align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”600″]

Så, jag har berättat om vad som hände, men hur var det då? Kort sagt: Ett mycket intressant studiebesök. Jag rekommenderar därför starkt att ni besöker P-O:s verkstad. Liten som stor. Jag kommer absolut besöka verkstaden igen för inspiration.

[vimeo id=”16878933″ align=”center” mode=”normal” autoplay=”no” maxwidth=”600″]

Lite reklam: Cafe-å-lär är gratis. Hålls varje Torsdag där inbjudna gästföreläsare diskuterar fysikaliska och matematiska frågor och pussel. Man får fika och föreläsning samt möjlighet till eftersnack där man kan knyta kontakter med allt från forskare till industrifolk. Nämde jag att det är gratis?

Foto och text: Matz Johansson Bergström

Alla bilder tagna av Anders Ripa nedan på Flickr:

P9015440.jpg