GMK 75 år 27 maj 2017

posted in: Klubbmöte, Föreställning | 0

Grattis på födelsedagen GMK!

Ja, vår kära klubb fyller 75 år och det skall ju förstås firas med en brakfest. Festen hölls i Teater Buratino och det hade bjudits in trollkarlar från Stockholm och grannlandet Norge.

Nu kanske någon undrar: varför bjuda in trollkarlar från Norge, då kan vi inte dra Norge-historier som vi ju (inte) gör hela tiden på klubbmöten. Så här är det, GMK föddes 1942 som underavdelning till Magiske Cirkel Norge, MCN, som då hette Magiske Cirkel Oslo. Du kan läsa hela historien här.

Gäster firar GMK 75 år
Gäster firar GMK 75 år

Thorbjörn “Conny-Ray” Holmqvist, som varit medlem i GMK sedan 1956 drog igenom anekdoter från GMKs historia om klubben med besök från olika länder, kongresser och mästerskap. Till exempel besökte Dai Vernon GMKs Top Hat festival 1977 vilket du kan läsa mer om här.

Full fart i köket med dukning, uppläggning och fixande av Ulla, Pia, Alexander och Stefan B. Gästerna var hungriga, så festen började med en italiensk kallskuren buffé där det fanns blandade tillbehör och vegetariska alternativ.

Smarrig buffé när GMK firar 75 år
Smarrig buffé när GMK firar 75 år

Mitt i maten var det dags för trolleriquiz som Thorbjörn fiffigt satt ihop med magiskt tema. Undertecknad var med i laget ”Carl Einarz, featuring Stefan”, som var en liten referens till ett slags konstigt dansband med munspel och keyboard. Quizet gick som en dans och vi fick 8/10 rätt, dessvärre räckte inte detta utan vann gjorde “Viskarna” med 9/10 rätt, grattis.

Thorbjörn delar ut magisk quiz till Haakon
Thorbjörn delar ut magisk quiz till Haakon

Besöket från Norge bestod av ordförande för MCN Haakon Esplo och Sigurd Karlstad, Svein Agnalt, Kai Andersen, Mikael Hedné, Richard Mack, Charlotte Hvitstein och Herman Berthelsen som tagit sig till Göteborg med olika transportsätt. SMC – Svensk Magiska Cirkel skickade sin representant Stefan Eriksson. Vi på GMK önskar att ni känner er som hemma under er vistelse.

SMC gratulerade GMK med en vacker och fyndig teckning som Stefan gjort. En humoristisk vink då GMK är 4 år äldre än SMC. Den kommer att pryda vårt magiska skåp på Buratino.

SMCs gåva till GMK 75 år tecknad av Stefan Eriksson
SMCs gåva till GMK 75 år tecknad av Stefan Eriksson

MCN tackade också för inbjudan och 75 års magi över gränsen. Ett fint gratulationskort och en storslagen gåva på hela 5000 kr till GMKs juniorverksamhet. Klubben tackar och bugar för denna gåva och lovar att öronmärka pengarna för att hjälpa våra ungdomar i deras magiska konstform.

GMK får en fin födeledagspresent av MCN
GMK får en fin födeledagspresent av MCN
MCNs gratulationskort till GMK 75 år
MCNs gratulationskort till GMK 75 år
MCNs gåva till GMK 75 år - 5000 kr
MCNs gåva till GMK 75 år – 5000 kr

Kai Andersen överlämnade foton från GMKs 15 års jubileum då Kai var med och trollade. Han själv är född 1942 så han var 15 år då och han hade sparat foton. Leif hade förstorat upp en bild från en smalfilm där Kai trollar på just den festen och lämnade denna bild vilket Kai tyckte var mycket roligt. Du kan se filmen och läsa mer här.

Herman Berthelsen överlämnade sin egna bok “Sirkus i Norge” som gåva till GMKs bibliotek. Stort tack!

Kai Andersen
Kai Andersen
Herman Berthelsens gåva till GMKs bibliotek
Herman Berthelsens gåva till GMKs bibliotek

Christer Nilsson hedersmedlem i GMK

Leif tog sedan tillfället i akt att, på klubbens vägnar, utnämna Christer Nilsson till hedersmedlem i GMK för hans bidrag till svensk magi och för skapandet och dokumenterandet på Sverigen Magi-Arkiv. Det är mycket tack vare magiarkivet som GMK har kunnat rädda information om GMKs egen historik på vår nya hemsida och därför är GMK hedrade att kunna utse Christer till Hedersmedlem.

Christers samling har nu skapat Sveriges Trollerimuseum på Kolmården. (Siffran för antalet besökande som nämns på filmen nedan får ses som alternativa fakta eller magisk förutsägelse för året) Christer var inbjuden till kalaset men orkade tyvärr inte resan från Nyköping till Göteborg denna gång.

Christer Nilsson - Hedersmedlem i GMK
Christer Nilsson – Hedersmedlem i GMK
Thorbjörn överlämnar diplomet till Christer på Sveriges Trollerimuseum 30/5
Thorbjörn överlämnar diplomet till Christer på Sveriges Trollerimuseum 30/5

Festen fortsatte med kaffe och tårta som serverades i samband med luftning och paus i den varma sommarkvällen.

Jubileumsmiddag med magisk quiz
Jubileumsmiddag med magisk quiz

Med anledning av Conny-Rays 80 årsdag (senare i höst) fattade Anders Sylvan mikrononen och kanaliserade Harry Brandelius med en egen version av ”Med en Enkel Tulipan”. Musiken skriven av Jules Sylvain, inte släkt med Sylvan.

Anders Sylvan gratulerar Thorbjörn med sång
Anders Sylvan gratulerar Thorbjörn med sång

Magi utan gränser

Efter middagen startade trolleriföreställningen “Magi utan gränser” där medlemmar från både GMK och MCN ställde upp och trollade.

Först ut var det en annat sorts quiz, denna gången mellan Norge och Sverige med Samuel Varg som mentalistisk konferencier. Leif och Haakon representerade de båda länderna och jag hade en svag känsla att frågorna var något ojämna i svårhetsgrad vilket lockade till många skratt.

Leif, Samuel och Haakon har Sverige-Norge Quiz
Leif, Samuel och Haakon har Sverige-Norge Quiz

Mikael Hedné förbluffade Stefan och Mario och hela publiken med en mentalistakt där han kunde säga valda kort och nummer och påverkade Stefan att rita en teckning som visade sig vara identisk med bilden som Mikael redan hade på sin tröja under kavajen.

Mikael Hedné förutsäger vad Stefan och Mario kommer att göra
Mikael Hedné förutsäger vad Stefan och Mario kommer att göra

Jacob Ståhle kom direkt från en föreställning i Borås och visade prov på superb timing och musikaliskt öra med sin egna nyutvecklade reprutin och en mini-zombie-kula som svävade från Helenas hand. Lådan till försäljning utanför teatern, 250 kronor var det va? Den visade sig innehålla alla nödvändiga saker plus en avancerad komplett ljudutrustning.

Helena förundras när Jakob får en osynlig kula att sväva
Helena förundras när Jakob får en osynlig kula att sväva

Haakon Esplo visade gästerna hur man gör med dukar som magiskt byter färg och avslutade med Irländskt flöjtspel. Mycket skickligt, applåderna ville inte sluta.

Haakon Esplo är suverän på att spela irlänsk flöjtmusik
Haakon Esplo är suverän på att spela irlänsk flöjtmusik

Martin Rosvall visade ”torn and restored”, fast han visade bara restored-delen och ett korttrick där kort osynligt hoppade mellan två stagepass. Han visade också sitt fina tennispris (som var misstänkt lik en chop-cup) där tennisbollar mystiskt dök upp och försvann.

Ason Bson Cson har koll på korten
Ason Bson Cson har koll på korten

Leif Densloe avslutade föreställningen med att visa sin egen variant av Jon Allens Wedding Trick för Justin och Melinda. Ett exempel på vad GMK medlemmar kan lära sig på seminarier.

Justin och Melinda testar kortmagi med Densloe
Justin och Melinda testar kortmagi med Densloe

Efter de officiella föreställningarna var färdiga luftade sig gästerna igen. Det blev öppen scen för de som ville visa något och några gick ut i hallen och mingeltrollade med kort och mynt, däribland undertecknad. Carl-Einar och jag lade korten på bordet (bardisken)  och lärde varandra nya moves. Carl-Einar får öva på att mer naturligt hålla i kort ser jag, hehe.

Matz och Carl-Einar övar moves i baren
Matz och Carl-Einar övar moves i baren

På scen trollade bland annat Thorbjörn Lindblad med ett knasigt kortletarnummer. Alexander fick dukar att dyka upp från en tom tidningssida. Och Stefan trollade med sin mustasch.

Vad har vi lärt oss idag? födelsedagsbarnet, är det en han eller hon, eller hen. På norska betyder hen höna. Jag vet i alla fall att denna hönan lägger guldägg.

Mingelmagi i baren
Mingelmagi i baren

Carl-Einar Häckner fick prova i Marios intressanta och roliga ”taxi”. som var en riktig minibil med full last på taket och massor av parkeringsböter.

Carl-Einar testar Marios taxibil
Carl-Einar testar Marios taxibil

Trollandet fortsatte i baren på Buratino hela kvällen med mynt, kort och humor. Klockan 00.00 låste ordföranden dörren och vi gick hemåt i den varma sommarnatten.

Myntmagi fram till midnatt
Myntmagi fram till midnatt

Tack för trevlig afton/natt, vi ses i september igen!

Text: Matz B Johansson Foto: Matz B Johansson, Kai Andersen och Leif Densloe

Läs mer!

Kai Andersen har lagt upp bilder och skrivit ett referat på sin sida som du kan läsa här >>>

(Fler bilder från jubileumet finns sparade i GMKs arkiv)