GMK 65 år 15-16 september 2007

Magiska föreställningar

I år fyller Göteborgs Magiska Klubb, GMK, 65 år. För att fira detta så bjöd GMK tillsammans med Frölunda Kulturhus på tre olika magiska föreställningar 15-16 september.

Jag var tyvärr genomförkyld men tog en burk magnecyl och åkte dit för repetition vid 12-tiden. Gaston mötte i dom väldigt bra lokalerna och dom hade förberett scen och loger åt oss. Först gick vi igenom körschemat samt ljud och ljus. Några skulle vara med och uppträda på både close-up och galaföreställningen så repetitionerna blev lite mixade men alla hade förberett sig bra så allt klaffade jättebra.

Kl 17.00 inleddes med close-up-föreställning i en mysig del av biblioteket. Vi hade satt 2 soffor som artisterna satt i framme vid close-up bordet och antalet i publiken var maximerat till 50 personer så det blev en mysig stämning direkt. Vi kunde visa close-up avslappnat och ha en trevlig dialog med varandra och publiken. Vi hade stämt av innehållet innan så det bra variation för vi ville visa lite olika stilar.

Jacoby körde två olika karaktärer och visade bland annat att man kunde ta bägarspelet till en ny dimension på bred “Götebösska”. Johan Reftel visade gospel magic med olika rutiner och sin egen snygga variant av Professors Nightmare. Jag (Densloe) valde ett fysik tema och fick bland annat en 5 tum spik att gå rakt igenom ett metallstycke och lyckades böja en spegel. Niklas Lennartsson visade ett par sköna kort mysterium och Tom Stone avslutade suveränt med några av sina härliga rutiner med kort i olika fickor och bägare och trots förvarning såg vi aldrig hur skon kunde dyka upp hela tiden.

En timme senare var det dags för galashowen i den större teaterhallen alldeles bredvid. Denna gången var jag backstage och tyvärr hade vi ingen möjlighet att se showen mer än bakifrån genom ett svart tyg så jag hoppas det såg bra ut för publiken.

Gaston inledde med ringspelet och en bizarr utbrytning ur kedjor och en säck neddränkt med tändvätska. Reggie gjorde sin snygga gangsterinspirerade manipulationsakt. Dusenberg framförde 3 mentala experiment med den oefterhärmliga Dusenbergs-humorn. Sen var det dags för Vanheden med duvakten, card across i sopsäck och ett svävande bord med publikassistent. Efter det var tiden inne för Mr Jacoby show och det är ju omöjligt att beskriva mer än vansinnigt hysteriskt roligt. Tom framförde myntfångst, publik quiz och sin egna vackra reprutin.

Efter det tackade Gaston publiken för kvällen och utnämnde Tom Stone (tidigare ordförande i GMK, redaktör för GMKs tidning Trix i många år samt magisk kreatör och föreläsare) till hedersmedlem i GMK med blommor och diplom.

Som avslutning sjöng Ulrika Skoglund mycket vackert “The wizards and I” ur musikalen “Wicked”. Även här blev det variation på artisternas stilar och nummer. Vad jag hörde och såg gillade publiken verkligen alla artisterna för det var jubel blandat med applåder och skrattattacker. Kompani DeHex hjälpte till med att rodda scenen och jag fick äran att suga upp Jacobys all konfetti med lövsug efteråt.

På söndagen hade jag bestämt att ta med familjen och sitta i publiken på familjeföreställningen kl 15.00. Clase och Carno inledde med sång och trolleri. Ason Bson Cson körde lite ur sin show med bollar, dukar och lådor. Affepaffe och Clownen Ira gästade med ett nummer från Buratinoteatern (där GMK i vanliga fall har sina medlemsmöten). Vanheden körde liknande saker som han gjorde på galan och Trollando avslutade med sitt klassiska trolleri med bland annat dukar och massor av paraplyer. Publiken verkade nöjd. Det fanns plats för lite mer barn för det var inte fullsatt men alla jag pratade med var helnöjda med denna magiska helg och grattade GMK som är mer aktivt än på länge trots att klubben nu går in i pensionsåldern.

Text: Leif Densloe
Foto: Kaj Marc-Wogau

Close-up föreställning 15 sept. kl. 17-18 Entré 100 kr.
Galaföreställning 15 sept. kl. 19-20.30 Entré 100 kr.
Familjeföreställning 16 sept. kl. 15-15.50 Entré 50 kr.