GMK 30 år 18 november 1972

posted in: Klubbmöte, Föreställning | 0

Göteborgs Magiska Klubb 30 år

Göteborgs Magiska Klubb bildades för 30 år sedan, och lördagen den 18 november 1972 avhölls jubileet på Restaurant Hantverket i Göteborg.

Redan på eftermiddagen började trollkarlar med fruar och fästmör anlända, och när ordföranden Jean Cennard strax efter kl. 18.00 höll ett högtidssammanträde samt hälsade alla välkomna till detta jubileum, så hade cirka sextiotalet personer satt sig ned i den magiskt dekorerade lokalen.

Jean Cennard sa bl.a. i sitt tal att GMK:s första träff hölls två dagar före julafton år 1942.

Vilka går i dag samman TVÅ dagar före julafton för att bilda en kiubb? Nej, det måste ha varit ett mycket stort intresse.

(Föreningen grundades sedan den 28 december 1942).

En tyst minut hölls över medlemmen och grundaren Mr. Zandor. Den ende närvarande av grundarna var eldsjälen Egonni. Petterson och Eriksson (Ali Erano) hade ej hört av sig.

Så begynte då middagen och emellanåt avbröt klubbmästaren Gert Malmros, och då sjöngs det allsång, skålades och hurrades. Toledo läste upp alla telegram som anlänt. Torsten Engström (SMC) tackade för maten samt överlämnade senare en bägare från SMC till den jubilerande klubben. Elvin överlämnade en gåva frän ÖMC, och Ju-Kaidy höll ett litet tal från SIC, varpå Jean Cennard utbringade en skål och ett tack till dessa föreningar.

Så var det dags for diplomutdelning, och därpå vidtog dansen. Programmet var upplagt så, att dansen skulle avbrytas med vissa mellanrum för show. Först på scen var SKÅNINGARNA (Ju-Kaidys barn) klädda i skånska dräkter. Dekoren var pilträd och en skånegård. Föreställningen började med att Claus kommer inkörande med en “rullebör” (skottkärra på svenska). Han går fram till skånegården, lyfter på dess tak och väggar – tomt. Sätter allt på plats igen, lyfter på taket, och ur gården framtrollas en stor skånsk flagga, en gås samt Claus syster Meidi. En vindmölla (väderkvarn) visas tom (Square Circle) och ur denna produceras skånska flaggor samt två kaniner. Kaninerna placeras i en bur, som står på rullebören. Programmet fortsätter med duk i ballong och till sist borttrollas kaninerna blixtsnabbt i buren. Trevlig idé med “Skånskt över hela linjen”.

Efter flera danser var det plats på scen for ZAY-MÉ & ZUZETTE, vilka körde ett för kvällen helt improviserat program. Började med käpp till blommor, halsduk genom halsen, risbägarna med prod. av stor djävulsduk. Efter detta trick hördes en röst nere i lokalen som skrek: HALLÅ, HALLÅ! Det var Eli Macino som kom och störde föreställningen med ett telefonintermezzo – med en vattensprutande telefonlur. Därefter lurade Zay-Mé upp två lag på scenen, ett svenskt (Mr Valentin med fru) samt ett danskt (Ju-Kaidys). Därpå vidtog en tävling där det gällde att meddelst en toalettpappersrulle snabbt inpaketera sin fru till en mumie. Vann gjorde Danmark, och priset blev en chokladkartong. En herre, som var insatt i trolleriets konst var välkommen upp på scen

Magini stegar fram. “Var så god scenen är Din”, säger Zay-Mé, “Du har kortlek med hjälpmedel, ett jättekort samt en äggpåse till Ditt förfogande, välj vad Du själv önskar, och gör vad Du vill”. Och Magini, som inte tappar koncepterna, gjorde ett kort-trick. Zay-Mé & Zuzette gjorde därefter Tre-äggtricket och avslutade med produktion ur häxkastrullen av the end-duk.

Efter ytterligare en halvtimma så kom CONNY RAY med sin talande vän Alex. Ett trevligt och välavvägt nummer, där Alex till och med trollade med fyra dukar, som till sist blir en stor clown-duk.

Efter ytterligare framfärder i dansens virvlar, så kom det en annan clown, nämligen vagabonden MAGINI med sin härliga trollkarlsparodi och dess alla ingredienser; rep-parodi, trollstavsförsvinningsparodi, cylindrarna och flaskorna, mjölk i tidning, kulfångsten, kanin-prod.-parodien samt sist men inte minst, allt trollsalt, en härlig jargong och mimik – och en tom lådda.

Nu börjar timman bli sen – och nu kommer Mr. WOOD med partner. Produktion av cigarretter, pipor och en käpp inledde deras program. Fortsatte med Jaschi Rope Trick, tre dukar lägges i ett genomskinligt rör, en blåsning i röret – dukarna flyger ut sammanknutna, duk i ballong och som avslutning gjordes Cube-in-a-tube.

Ändå senare är det dags för MAX MILTON med sin välkända akt; duk-käpp, åtta-fingerborgsmanipulationer, shaker med tre olikfärgade dukar, bli uppslaget i glas – tre olikfärgade drycker, röd dryck drickes – röd duk prod. ur munnen. Därpå följde myntmanipulationer och myntgenomträngning och till sist och som klimax på programmet – fågel i glödlampa.

Ett fint inslag gjordes ännu senare på natten av FLORENTIN (Torsten Engström), då han arbetade med den flytande (svävande) korken – ett fint, fantastiskt och mystiskt nummer.

Jean Cennard tackade alla medverkande på scenen, och talade så om att nu öppnades Micro-hörnan med Gert Malmros, Max Milton, Magini, Dusenberg och Ulf Agdur. Jag vill endast konstatera att alla var bra, men för mig personligen var det en stor och positiv överraskning att få se Dusenberg arbeta – och med en härlig humor därtill.

Nu är det riktigt sent/tidigt, många har gått hem redan, en del sitter och småpratar i ett hörn, en del sitter framför en intern-TV och ser på programmet från kongressen i Oslo.

Som vanligt trollkarlar emellan sa blir det till sist att säga till varann “paa gensyn”. Åter var en TREVLIG TROLLFEST I GEMYTETS TECKEN slut.

Zay-Mé

Zay Mé
Zay Mé

GMK30_TK01

GMK30_TK02

GMK30_TK03

Texten är skriven av Zay-Mé och publicerades i Trollkarlen Nr 99 Vol XXVII 1972