Auktion för Trollando – 6 maj 2019

posted in: Klubbmöte | 0

Vår trollerivän och GMK-medlem “Trollando” (Roland Haglund) har tråkigt nog drabbats av svår sjukdom. Eftersom han inte orkar uppträda längre ville han att hans samling av trollerisaker hamnar i andra medlemmars samlingar. Därför ordnade vi en specialauktion på detta klubbmöte.

Roland "Trollando" Haglund
“Trollando” (Roland Haglund)

“Trollando” har vid flera tillfällen arrangerat klubbens jubileumsföreställningar, vilket du kan se mer om på nedanstående sidor.

Lysekils folkets hus 29 januari 1989

Östraboteatern i Uddevalla 12 nov 1989

Lysekils folkets hus 15 november 1992

dav
Roland och Barbro Haglund

Roland har uppträtt i många år med sin fru Barbro med utgångspunkt från deras hem Lysekil. 1999 tilldelades “Trollando” Lysekils kommuns kulturpris för sitt engagemang för barntrolleri och familjeunderhållning.

Under kvällen såldes bland annat ringspel och bollmysterium. Du kan se när Trollando framför dessa på GMKs 65-års jubileum om du klickar på bilderna nedan. 

Video med ringspel
Video med ringspel
Video med bollmysterium
Video med bollmysterium

Ett magiskt möte i maj

Dagens magiska möte öppnades som vanligt utav vår ordförande Martin Roswall.

Efter sedvanligt hälsande och välkomnande tipsade Martin om Magic Weekend i oktober 2019, något vi absolut inte får missa.

Därefter förklarades att dagens auktion kommer hållas då vår medlem Roland ”Trollando” Haglund och hans fru Barbro beslutat sig för att skänka all sin rekvisita till klubben. Vi alla medlemmar skänker ett stort tack och en stor omtanke till Roland och Barbro.

Innan auktionen var det dock dags för en introllning. Dagens introllare var ingen mindre än Håkan Fleischer, som till vardags är IT-forskare och författare. Håkan har under många år gillat trolleri och var med i GMK redan i sin ungdom och dagens nummer skulle handla om mentalism.

Håkan kör mentalism som introllningsrutin
Håkan kör mentalism som introllningsrutin

Som Håkans assistent fick Christabuu välja några kort och färger och självklart visste ju redan Håkan vad som skulle väljas innan det valdes.

Rutinen som Håkan framförde kallade han något i stilen med ”No fucking cool reading what so ever in my life…” eller något åt det hållet som han själv uttryckte det.

Martin hälsar Håkan välkommen i klubben och får därmed vår magiska pin
Martin hälsar Håkan välkommen i klubben och får därmed vår magiska pin

Efter en kortare överläggning och några nervösa minuter för Håkan kunde vi enas om att det inte var någon som hade något emot att hälsa Håkan välkommen in i GMK.

Dagens auktionsförrättare Leif och Martin samt kassören Anders
Dagens auktionsförrättare Leif och Martin samt kassören Anders

Efter introllningen var det äntligen dags för dagens auktion för Trollando. Alla objekt hade ett utropspris på 40 kr och det gick att fynda många dyrgripar. Som vanligt var Martin Rosvall auktionsförrättare med stor hjälp av Leif Densloe som demonstrerade de magiska apparaterna. Anders Sylvan tog rollen som kvällens “kassör” och förklarade att för första gången på klubbauktioner funkar det att betala med Swish. En uppdatering som Christabuu skämtsamt inte riktigt var bekväm med då man nu kan betala med ”pengar som inte finns”.

Lennart Green med sitt nya fynd Ball Teleportation
Lennart Green med sitt nya fynd Ball Teleportation

Dagens första magiska objekt var en mycket fin “Money Note Printing Machine” som Lennart Green ropade in. Lennart var mycket aktiv i början av auktionen och tog både det andra och tredje objektet, som var en “Ball teleportation box” med jongleringsbollar. Detta objekt i nästan nyskick gav inte mindre än 2 000 kr till klubben, vilket också var dagens högsta bud och rekord.

Oliver är nöjd över en inropad ESP förutsägelse
Oliver är nöjd över en inropad ESP förutsägelse

Kvällen flöt på och det var många bra och roliga budgivningar där publiken satt på helspänn. Många hade ögonen på sina drömobjekt och det var när Oliver hade bestämt sig för en ESP förutsägelse i jumboformat som budgivningen verkligen toppades.

Mario som glad clown med sin Nose to Nose
Mario som glad clown med sin Nose to Nose

Två objekt som inbringade många skratt var dels buktalardockan men också ett clown-set med rutinen ”Nose to Nose”. Gaston ropade in buktalardockan som kunde vara hämtad ur en skräckfilm. Han döpte snabbt dockan till ”Leif” och poängterade att han inte skulle visa den hemma då familjen antagligen skulle få svårt att sova. Det visade sig senare att dockan hette Gustav när Roland uppträdde med den.

Martin skrattar gott när Leif visar tärningslådan
Martin skrattar gott när Leif visar tärningslådan

Kvällen flöt på i ett rasande tempo och vår notarie publicus Anders var nöjd med vad alla fantastiska objekt inbringade till klubben. När det var dags för att auktionera ut en klassisk tärningslåda så passade Leif Densloe på att uppfinna en ny rutin. Detta förhöjde kvällen och alla skrattade gott år rutinen som lätt ”ballade ur”.

Christer mannekängar
Christer mannekängar

När det var dags för Trollandos scenkläder passade Christabuu på att köpa en ny garderob. Han ropade in alla kläder, som för övrigt passade perfekt, förutom en fantastiskt fin grå frack som Helena köpte. Den var komplett med fluga, manschettknappar och specialsydda magiska attiraljer.

En road och taggad publik
En road och taggad publik

När auktionen äntligen kom fram till rutinen med en ”ballongsäl” eller “Sally Seal” som tricket heter brast det ut i en “götebossk” kavalkad av ordvitsar. Flera bidrog med fantastiska skämt såsom ”Sälsynt rutin”, “Vad kommer denna Säl-jas för?”, “Jag vill gärna ta en säl-fie med det tricket”, m.m. Till slut vann  Cristabuu budgivningen och tog med “Sally Seal” hem.

Martin har hål i huvudet
Martin har hål i huvudet

När nästan alla objekt var auktionerade lyckades vår fantastiska auktionsförrättare få en trollstav genom huvudet. Om detta var en olycka eller en intränad rutin är högst oklart!

Anders noterar vad en magnetisk morot inbringade
Anders noterar vad en magnetisk morot inbringade

Efter en lång kväll med många skratt och många härliga budgivningar hade alla objekt funnit nya ägare. Kvällen avslutades med att Gaston framföra en lätt inövad okult rutin med sin nya buktalardocka.

Gaston med en okult buktalarrutin
Gaston med en okult buktalarrutin

Vi riktar återigen ett stort tack och många tankar till Roland och Barbro, för deras generositet att skänka hela behållningen av auktionen, 12 720 kr, till GMK.

Anders Sylvan är glad och nöjd som kassör
Anders Sylvan är glad och nöjd som kvällens "kassör"

Tack för denna kväll och gör dagen till något extra! På återseende nästa möte den 6 juni.

Vid pennan, Jonas ”Pjöxa” Schönemann.

Text och foto: Jonas Schönemann och Leif Densloe.

GMK - Göteborgs Magiska Klubb

Roland “Trollando” Haglund avled den 16 oktober 2019.

Våra tankar och varmaste kondoleanser går till Barbro med familj.

Styrelsen var representerade vid begravningen den 15 november i Lysekil. Vid en fin och mycket musikalisk minnesstund, med drygt 60 deltagare, i det lilla Dalskogens kapell, fick vi en fin minnesbild av Roland som medmänniska, humorist och underhållare.

GMK tackar Roland för hans fina insats som ambassadör och inspiratör för illusionister i hela Sverige och inte minst i Västsverige och sätter in ett bidrag på Cancerfondens konto.