Göteborgs Magiska Klubb – Grundad 1942

GMK har till ändamål att tillvarata och främja intresset för magin genom att sammanföra illusionister, amatörer såväl som professionella. Vi har sammankomster under kamratliga former vid klubbmöten och seminarier, då trolleri diskuteras och utförs.

Nybörjare får lära sig om artisteri och trolleri som konstart och proffs får möjlighet att utveckla sina kunskaper samt effektiv reklam för sina framträdanden som klubben marknadsför i sociala medier.

Trollar du som hobby eller professionellt och är intresserad av trolleri så är du välkommen att söka som medlem till Göteborgs Magiska Klubb.

Vad gör vi på våra klubbmöten?

Intresset för trolleri är idag större än på länge och klubben får ständigt nya medlemmar som träffas och utbyter magiska hemligheter i kamratlig anda. Idag är vi cirka 80 medlemmar. Våra klubbmöten har vi på Teater Buratino. Teatern drivs av en av våra medlemmar Mattias Bergendahl och hans kollega Patrik Lindqvist. Under 2015 renoverades hela teatern och vi kan skryta med att vi förmodligen har Sveriges fräckaste klubblokal med en stor scen, en gradäng där vi kan sitta, scen med avancerat ljud och ljus system och ett mysigt café.

Buratino

En stor del av mötena består självklart av trolleri. Det är inte ovanligt att vi bjuder in kända artister från hela värden som får komma och föreläsa och lära ut magi. Men ett bra trolleritrick är inte allt. Vi håller seminarier om företagande inom artistbranschen, hur man sminkar sig innan man går upp på scen, val av klädsel för att skapa en karaktär, hur man använder ljud och ljus vid sitt framträdande. En magisk akt består av allt från hur man rör sig på scenen och involverar publiken och skapar en magisk rutin samt alla tekniska färdigheter som man kan lära sig inom trolleri.

Teater Buratino

På varje träff har vi en fikapaus där medlemmarna passar på att visa varandra sina nya idéer och tankar. Oftast slutar det med mingel-trolleri eller att några står på scen och visar vad de kommit på. Det finns alltid något att lära.

GMK har också ett eget bibliotek med magisk litteratur som medlemmarna kan låna och studera. Vår förhoppning är att alla våra medlemmar och vänner skall ha lika roligt varje möte och att man skall åka hem med ett leende och en gnutta mer magisk kunskap än innan.

GMKs Bibliotek

Göteborgs Magiska Klubb är ingen artistförmedling för medlemmarna men vi hoppas alltid att du hittar bra magi när du söker artister som ska uppträda på ditt arrangemang. Hör gärna av dig om du vill ha tips och råd eller undrar något.

Klubben och dess historia

28 december 1942 träffades fem trollkarlar i Göteborg över en kopp kaffe, pratade trolleri och beslutade att bilda Göteborgs Magiska Klubb. Stiftarna var: Egon Norström, Ernst Sandh, Alf Eriksson, Per Peterson och Olof Peterson.

GMK - Göteborgs Magiska Klubb

I början var det ganska få medlemmar, och i stadgarna står att sökanden bör ha fyllt 18 år. Idag är vi i klubben något mer generösa med att låta yngre trolleriintresserade få bli medlemmar. Dock skall man vara medveten om att 18 år fortfarande är rekommenderad ålder då våra möten börjar 19.00 och ofta blir sena magiska kvällar och att inträdesprovet kräver att man uppträder med några rutiner där man visar en baskunskap inom trolleri. Antalet aktiva medlemmar har varierat genom åren och vi har medlemmar från hela landet och även några som bor och är artister i andra länder.

Klubbmöte hos Pelle Petterson

Ganska tidigt startade klubben sitt eget medlemsblad ”Tricks” för att öka sammanhållningen bland medlemmarna och sprida magiska nyheter. Idag kommer informationen ut till medlemmarna via vår hemsida och Facebook.

Klubbens medlemmar har bestått av många som haft stora framgångar inom magiska mästerskap och uppträtt både i Sverige och utomlands. Några av dessa är Egonni, Radloff, Jean Cennard, Max Milton, Gert Malmros, Dusenberg, Conny Ray, Carl-Einar Häckner, Lennart Green, Tom Stone, Stefan Odelberg, Peter Brynolf, Jonas Ljung, Ason Bson Cson och Gaston för att nämna några.

GMK Artister 1948

1948 anordnade klubben den första offentliga föreställningen. Under åren har GMK genomfört många föreställningar och haft jubileumsshower. 1969 och 1977 var klubben värd för Nordiska Magi Unionens (NMU) årliga kongress, och arrangerade Top Hat Festival. Vid andra tillfället samlades 326 trollkarlar från åtta länder. Hedersgäst var den berömde magikern Dai Vernon, känd från Magic Castle i Hollywood och över hela magivärlden som ”Professorn”.

GMK har också presenterat föreställningar i Lysekil 1989 och 1992 samt några gånger på Frölunda kulturhus bland annat 2007 och 2014. År 2009 höll GMK i Svenska Mästerskapen och fick mycket goda betyg för arrangemanget.

Hitta till Teater Buratino

Från Göteborgs centralstation tar du spårvagn 1 eller buss 17 till Härlanda sedan 300m promenad till Teater Buratino.